Trouw i MY

Tu znajdziecie Państwo wszystkie numery naszego firmowego dwumiesięcznika, który po raz pierwszy ukazał się w maju 2007 roku. To nowe przedsięwzięcie spotkało się z dużym zainteresowaniem naszych klientów. Chcemy, aby Trouw i MY był magazynem zawierającym pomocne i wartościowe merytorycznie teksty, przydatne każdemu Hodowcy.

Numer 57

Pobierz

 

W numerze:

Witaminy w żywieniu świń – znaczenie i formy, w jakich mogą być dodawane do diety / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Farm-O-San AHS na stres cieplny / Maciej Święciochowski, Brand Manager – Animal Health Products, Trouw Nutrition Polska

Trouwit Rumi Solver na apetyt / Barbara Lubaszewska, Category Manager - Produkty Płynne, Trouw Nutrition Polska

Przepis na życie - reportaż / Anna Klimecka

Okres okołowycieleniowy jako newralgiczny czas dla wysokowydajnej krowy / dr inż. Mariusz Bogucki

Jak żywienie może wpłynąć na jakość mięsa i jaj? / dr inż. Izabela Kozłowska

Uwolnij się od latającego problemu / Mariusz Dobies, Regionalny Koordynator ds. Bydła, Beata Skiba, Kierownik Sektora Bydło, Trouw Nutrition Polska

Zwalcz pleśń – zapobiegnij rozwojowi mikotoksyn! / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska

Numer 56

Pobierz

 

W numerze:

Preparaty mlekozastępcze – pierwsze, zaraz po siarze / dr inż. Mariusz Bogucki

Bez zdrowotności nie ma wydajności - reportaż / Anna Klimecka

Fitobiotyki i ich efektywność w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Wolnorosnące brojlery – korzyści i wady powolnego chowu / dr inż. Izabela Kozłowska

VLOG – certyfikacja produkcji pasz non-GMO / Małgorzata Kopeć-Pingielska, Kierownik Działu Jakości, Trouw Nutrition Polska

Numer 55

Pobierz

W numerze:

Prestartery i startery jako specyficzne pasze dla prosiąt / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Produkty na bazie kwasów organicznych / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska

Nowoczesność połączona z tradycją - reportaż / Anna Klimecka

Dbasz o jakość kiszonek – oszczędzasz na zakupie pasz treściwych / dr hab. inż. Rafał Bodarski

Ptaszyniec kurzy – kilka słów o krwiopijnym roztoczu / dr inż. Izabela Kozłowska

3 kroki w kierunku równowagi w sytuacji wysokich cen witamin / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska

Numer 54

Pobierz

W numerze:

Przemieszczenie trawieńca u krów / dr hab. Robert Kupczyński, prof. nadzw. UPWr

Innowacyjny sposób zadawania TMR-u - reportaż / Anna Klimecka

Aminokwasy mają wpływ na produkcję trzody chlewnej / Maciej Woźniak, Kierownik Sektora Trzoda, Trouw Nutrition Polska

Znaczenie aminokwasów syntetycznych w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Stres u drobiu – jak go minimalizować? / dr inż. Izabela Kozłowska

Konferencja „Zdrowie kóz – żywienie i zapobieganie chorobom” / Monika Gołębiewska, Kierownik ds. marketingu, Trouw Nutrition Polska

Numer 53

Pobierz

W numerze:

Składniki mineralne paszy – znaczenie w żywieniu trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Formy mikroelementów występujące w dodatkach paszowych a ich przyswajalność / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Nowe rozwiązanie w zabezpieczaniu prestarterów na okres odsadzenia / Wojciech Dzienisiewicz, Konsultant ds. Trzody, Trouw Nutrition Polska

Wysokie wyniki produkcyjne - reportaż / Anna Klimecka 

Współczesne poglądy na rolę związków strukturalnych (włókna) w żywieniu przeżuwaczy / dr hab. Rafał Bodarski

Przykłady redukcji najczęstszych chorób nóg u drobiu / dr inż. Izabela Kozłowska

Numer 52

Pobierz

W numerze:

Enzymy paszowe w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Gdy praca sprawia przyjemność… - reportaż / Anna Klimecka

Stres cieplny u krów – rozpoznawanie problemu i zapobieganie / dr hab. Robert Kupczyński, prof. nadzw. UP Wr

Kokcydioza u kurcząt – objawy, leczenie, zapobieganie / dr inż. Izabela Kozłowska

Mikroelementy – ich dystrybucja w paszy ma znaczenie / dr Kurt Perryman, Technical Sales Manager, Micronutrients, Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska

Numer 51

Pobierz

 

W numerze:

Rola żywienia w utrzymaniu sił obronnych organizmu zwierząt gospodarskich / dr hab. inż. Rafał Bodarski

Odważne decyzje gwarantem dobrej kondycji gospodarstwa - reportaż / Anna Klimecka

Wyniki współpracy firmy Trouw Nutrition z Kołem Naukowym Hodowców Zwierząt Gospodarskich Wydziału Nauk o Zwierzętach, SGGW

Charakterystyka koncentratów i mieszanek paszowych dla trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Zalecenia paszowe dla niosek w okresie przednieśnym / dr inż. Izabela Kozłowska

Nie będzie łatwo bez GMO / Małgorzata Chojnicka

Numer 50

Pobierz

W numerze:

Mikotoksyny w paszach – sposoby na minimalizację ich toksyczności / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Dobra strawa to podstawa - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Dostarczanie większej ilości mikroelementów do krwiobiegu świni / Kevin Perryman, Dyrektor Selko IntelliBond International Business, Trouw Nutrition

Praktyczne metody oceny odpajania cieląt siarą / dr hab. Robert Kupczyński

Rola fitogenicznych dodatków paszowych w zmniejszaniu kosztów żywienia drobiu / dr inż. Izabela Kozłowska

Jak radzić sobie z wolnymi rodnikami?

 

Numer 49

Pobierz

W numerze:

Żywienie jako element zapewnienia dobrostanu zwierząt gospodarskich / dr hab. inż. Rafał Bodarski

Farm-O-San Reviva zastrzyk energii / Maciej Święciochowski, Brand Manager – Animal Health Products, Trouw Nutrition Polska

Nowa ulepszona formuła Sprayfo z Pakietem Bezpiecznego Odchowu

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Wartość pokarmowa zbóż i zasady ich skarmiania w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Jak poprawić zdrowie jelit u brojlerów? / dr inż. Izabela Kozłowska

Micronutrients (producent mikroelementów IntelliBond) częścią Grupy Nutreco

Mikroelementy IntelliBond zrewolucjonizują rynek żywienia zwierząt / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska

Numer 48

Pobierz

W numerze:

Wpływ jakości surowców paszowych i mieszanek pełnoporcjowych na wyniki produkcyjne trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Biznesowe podejście do hodowli - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Zaburzenia metabolizmu wapnia w okresie okołowycieleniowym / dr hab. inż. Rafał Bodarski

Poprawa jakości skorupy jaj / dr inż. Izabela Kozłowska

Selko-pH – sposób na czystą wodę, inż. Joanna Brzozowska, Koordynator ds. Sprzedaży Produktów Selko, Trouw Nutrition Polska

Jajka, mleko i mięso wprost z zagrody - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Numer 47

Pobierz

W numerze:

Ketoza bydła - problem wiecznie żywy! / dr hab. inż. Rafał Bodarski

Tyle w życiu mamy, ile z siebie damy - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Milkivit - marka preparatów mlekozastępczych była z Państwem od ponad 20 lat. Nadszedł czas na dobrą zamianę! / Józef Cogiel, Category Manager – Preparaty Mlekozastępcze, Trouw Nutrition Polska

Wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Owady, czyli nowe źródło białka dla drobiu / dr inż. Izabela Kozłowska

Maślan sodu – najlepsze rozwiązania są ponadczasowe / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu - Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska

Nowe wkracza do zwolnień lekarskich, tych KRUS-owskich także… / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Numer 46

Pobierz

W numerze:

Podstawowe zasady przygotowywania i przechowywania pasz dla trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Program żywienia Milkiwean pozwala odchować prosięta bez mamek zastępczych / Wojciech Dzienisiewicz, Konsultant ds. Trzody, Trouw Nutrition Polska

Pensjonat dla świń w Pęckowie - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Podniesienie wydajności poprzez właściwe zarządzanie żywieniem na fermie krów mlecznych / dr hab. inż. Rafał Bodarski

Wybrać dobry sposób żywienia cieląt / Józef Cogiel, Category Manager – Preparaty Mlekozastępcze, Trouw Nutrition Polska

Jak podnieść wyniki produkcyjne drobiu? / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu - Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska

Oświetlenie LED - czy może wpłynąć na efektywność produkcji? / dr inż. Izabela Kozłowska

Jedyna szansa na skosztowanie mleka prosto od krowy / realizacja: AdAgri Sp. z o.o

Numer 45

Pobierz

W numerze:

Zasadowica żwacza (rumen alkalosis) - przyczyny występowania i możliwości jej uniknięcia / dr hab. inż. Rafał Bodarski

SELKO TMR - najskuteczniejsza metoda termostabilizacji dawek TMR dla bydła / inż. Joanna Brzozowska, Koordynator ds. Sprzedaży Produktów Selko, Trouw Nutrition Polska

Arena dobrych idei - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Co powinniśmy wziąć pod uwagę, wybierając preparat mlekozastępczy? / Józef Cogiel, Category Manager – Preparaty Mlekozastępcze, Trouw Nutrition Polska

Możliwości wykorzystania nasion roślin strączkowych w żywieniu trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Zachowanie się i nieśność kur a klatki wzbogacone / dr inż. Izabela Kozłowska

Nowe przepisy o obrocie ziemią / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Numer 44

Pobierz

W numerze:

Podstawowe zasady żywienia tuczników / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Tradycja ponad wszystko - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Nowe spojrzenie na preparaty mlekozastępcze w żywieniu cieląt / dr hab. inż. Rafał Bodarski

Wartość dodatków drożdżowych w paszach dla drobiu / dr inż. Izabela Kozłowska

Przekazanie gospodarstwa rolnego w zamian za rentę strukturalną  / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Świadczenia z ubezpieczenia emerytalno-rentowego / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Numer 43

Pobierz

W numerze:

Błędy żywieniowe wywołujące problemy z zacieleniem / dr hab. inż. Rafał Bodarski

Od pomysłu do szybkiej realizacji - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Jak mogę zapobiec biegunce cieląt na swojej fermie? / Jac Bergman, Product Manager Animal Health Products, Trouw Nutrition

Fizjologiczne podstawy żywienia loch / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Zastosowanie farby Q BioRolna w higienizacji pomieszczeń dla świń / dr Marian Kamyczek

Jak samodzielnie skomponować paszę dla kurcząt? / dr inż. Izabela Kozłowska

Pomoc na restrukturyzację małych gospodarstw / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Umorzenie podatku rolnego przez gminę / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Numer 42

Pobierz

W numerze:

Wzrost wydajności krów poprzez zmianę podejścia do żywienia / dr hab. Renata Klebaniuk, prof. nadzw. UP mgr inż. Grzegorz Rocki, mgr inż. Maciej Bąkowski

Ogromna radość i satysfakcja z pracy - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Najczęściej popełniane błędy w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak

Do odważnych świat należy - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o.

Objawy niedoboru witamin i minerałów u drobiu / mgr inż. Izabela Kozłowska

 

Numer 41 
Pobierz

Numer 40
Pobierz

Numer 39
Pobierz 

 Numer 38
Pobierz

 

 

   

Numer 37
Pobierz

 Numer 36
Pobierz

Numer 35
Pobierz

Numer 34
Pobierz
       
Numer 33
Pobierz
Numer 32
Pobierz
Numer 31
Pobierz
Numer 30
Pobierz
       
Numer 29
Pobierz
Numer 28
Pobierz
Numer 27
Pobierz
Numer 26
Pobierz
       
Numer 25
Pobierz
Numer 24
Pobierz
Numer 23
Pobierz
Numer 22
Pobierz
       
Numer 21
Pobierz
Numer 20
Pobierz
Numer 19
Pobierz
Numer 18
Pobierz
       
Numer 17
Pobierz
Numer 16
Pobierz
Numer 15
Pobierz
Numer 14
Pobierz
       
Numer 13
Pobierz
Numer 12
Pobierz 
Numer 11
Pobierz
Numer 10
Pobierz 
       
Numer 9
Pobierz 
Numer 8
Pobierz
Numer 7
Pobierz
Numer 6
Pobierz
       
Numer 5
Pobierz
Numer 4
Pobierz 

 Numer 3
Pobierz

Numer 2
Pobierz