Trouw i My
Tu znajdziecie Państwo wszystkie archiwalne numery naszego firmowego dwumiesięcznika, który po raz pierwszy ukazał się w maju 2007 roku. Dokładamy wszelkich starań, aby Trouw i My był magazynem zawierającym pomocne i wartościowe merytorycznie teksty, przydatne każdemu Hodowcy. Aby otrzymywać najnowsze wydania Trouw i My, prosimy o wypełnienie krótkiego formularza, który otworzy się po kliknięciu "Pobierz".
Numer 71 |
W numerze:
Trzoda Co to jest włókno pokarmowe? Rola w żywieniu loch Trzoda Perspektywy producentów trzody chlewnej w dobie ASF i Covid-19 Bydło Śruta poekstrakcyjna rzepakowa i słonecznikowa oraz inne alternatywne źródła białka w żywieniu bydła Reportaż Z tradycją w XXI wiek |
Numer 70 |
W numerze:
Bydło Znaczenie światła w oborze zimą Bydło Wpływ chowu bydła na środowisko naturalne Trzoda Wartość pokarmowa żyta w żywieniu trzody chlewnej Reportaż Racjonalne gospodarowanie to podstawa |
Numer 69 |
W numerze:
Trzoda Śmiertelność prosiąt - przyczyny i zapobieganie Trzoda Czynniki wpływające na długość użytkowania loch Bydło Nowoczesne spojrzenie na problem odwodnienia cieląt Polecamy Zastosowanie suplementów płynnych w profilaktyce, leczeniu i żywieniu zwierząt Reportaż Hodowla z długą historią |
Numer 68 |
W numerze:
Bydło Czy warto inseminować krowy w okresie letnim? Bydło Nowoczesne żywienie cieląt w oparciu o startery Trzoda Mikotoksyny zagrożeniem dla produkcji trzody chlewnej Reportaż Rodzinna i rozwojowa produkcja mleka |
Numer 67 |
W numerze:
Trzoda Przygotowanie lochy do porodu i laktacji Trzoda Kulawizny Polecamy Gestawean OxiLiv pomaga przy porodzie Bydło Len w żywieniu bydła Trzoda Produkcja trzody chlewnej w czasach oraz po pandemii COVID-19 Reportaż Czy małe gospodarstwa są przyszłością trzody chlewnej? |
Numer 66 |
W numerze:
Bydło Perspektywy producentów mleka i bydła opasowego w Polsce Bydło Zwalczanie problemów zdrowotnych związanych z występowaniem pierwotniaków na fermie bydła Polecamy Selen organiczny i witamina E - para do zadań specjalnych Trzoda Przyczyny braku apetytu u loch karmiących Reportaż Systematyczność i zaufanie receptą na rekordowe wyniki Bydło Hodowla bydła w dobie koronawirusa |
Numer 65 |
W numerze:
Trzoda Produkcja trzody chlewnej w dobie ASF. Praktyczne uwagi o bioasekuracji. Bydło Czynniki wpływające na stan racic u bydła Trzoda Jaka przyszłość sektora trzody chlewnej w Polsce? Reportaż Do tej pracy trzeba mieć zamiłowanie Reportaż Małą łyżeczką po trochu
|
Numer 64 |
W numerze:
Bydło Zapobieganie niskiej zawartości tłuszczu w mleku Reportaż Szeroka dywersyfikacja z hodowlą bydła w tle Trzoda Procesy technologiczne poprawiające jakość surowców paszowych dla trzody chlewnej Reportaż Z miłości do zwierząt
|
Numer 63 |
W numerze:
Trzoda Czynniki wpływające na wzrost ilości martwo urodzonych prosiąt w miocie Bydło Zapobieganie problemom trawiennym Trzoda Jak sprostać wyzwaniu dużej liczby prosiąt w miotach? Reportaż Nie można popaść w rutynę!
|
Numer 62 |
W numerze:
Bydło Jak przygotować dobrą kiszonkę? Bydło Ocena wartości pokarmowej paszy objętościowej dla bydła w oparciu o wyniki analizy chemicznej Trzoda Wpływ żywienia loch na jakość i wyrównanie miotu Reportaż Konkurs piękności Reportaż Nowoczesne Długie Stare |
Numer 61 |
W numerze:
Tucz własny czy kontraktowy / dr Benedykt Pepliński, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Czynniki wpływające na pobranie i wykorzystanie paszy u świń / Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB, Zakład Doświadczalny Pawłowice Świadomy i wymagający klient - reportaż Prężne gospodarstwo rodzinne Duszaków - reportaż Ekonomiczne aspekty intensywnego opasu bydła mięsnego / dr hab. inż. Mariusz Bogucki, Katedra Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy |
Numer 60
|
W numerze:
Żywienie krów mlecznych w stresie cieplnym i wentylacja w czasie upałów / dr hab. inż. Mariusz Bogucki, Katedra Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy Opasanie bydła mięsnego się opłaca - reportaż Czy możliwa jest opłacalna produkcja świń? / dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB, Zakład Doświadczalny Pawłowice Żywienie drobiu w chowie przydomowym / mgr inż. Jakub Biesek, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy Przeciwdziałanie zagrzewaniu się kiszonek i TMR / Joanna Kulikowska, Koordynator ds. Sprzedaży Produktów Selko, Trouw Nutrition Polska |
Numer 59 |
W numerze:
Mikroelementy By-Pass - najlepsze źródło mikroelementów / dr Beata Skiba, Kierownik Sektora Bydło, Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska, Trouw Nutrition Polska Reportaż z gospodarstwa Jakuba Napierały, producenta loszek, knurków i prosiąt Afrykański Pomór Świń - najważniejsze zagrożenia / Dr n. wet. Marian Porowski, ANIMAL Pobiedziska, VET-COM Olsztyn Bioasekuracja na fermach trzody chlewnej / Wojciech Dzienisiewicz, Konsultant ds. trzody chlewnej, Trouw Nutrition Polska Rola włókna w żywieniu loch / dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB, Zakład Doświadczalny Pawłowice Porkovital Fibre - źródło naturalnego włókna pokarmowego dla loch / dr Jolanta Gdala, Trouw Nutrition Polska Innowacyjne produkty dla bydła pozwalają osiągać lepsze wyniki produkcyjne - relacja z Konferencji TNP / Monika Gołębiewska, Marketing Manager |
Numer 58
|
W numerze:
IntelliBond chroni żwacz przed negatywnym biobójczym działaniem / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska, dr Beata Skiba, Kierownik Sektora Bydło, Trouw Nutrition Polska Jakość jest ważna na każdym etapie hodowli - reportaż Żywienie prosiąt (prestartery i startery) bez udziału antybiotyków i tlenku cynku / prof. dr hab. Bogdan Szostak, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Żywienie cieląt mlecznych / dr hab. inż. Mariusz Bogucki, Katedra Hodowli Zwierząt, UTP w Bydgoszczy LifeStart: mniejsze koszty mimo zwiększenia dawki / prof. dr Alex Bach |
Numer 57
|
W numerze:Witaminy w żywieniu świń – znaczenie i formy, w jakich mogą być dodawane do diety / prof. dr hab. Bogdan Szostak Farm-O-San AHS na stres cieplny / Maciej Święciochowski, Brand Manager – Animal Health Products, Trouw Nutrition Polska Trouwit Rumi Solver na apetyt / Barbara Lubaszewska, Category Manager - Produkty Płynne, Trouw Nutrition Polska Przepis na życie - reportaż / Anna Klimecka Okres okołowycieleniowy jako newralgiczny czas dla wysokowydajnej krowy / dr inż. Mariusz Bogucki Jak żywienie może wpłynąć na jakość mięsa i jaj? / dr inż. Izabela Kozłowska Uwolnij się od latającego problemu / Mariusz Dobies, Regionalny Koordynator ds. Bydła, Beata Skiba, Kierownik Sektora Bydło, Trouw Nutrition Polska Zwalcz pleśń – zapobiegnij rozwojowi mikotoksyn! / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska |
Numer 56Pobierz
|
W numerze:Preparaty mlekozastępcze – pierwsze, zaraz po siarze / dr inż. Mariusz Bogucki Bez zdrowotności nie ma wydajności - reportaż / Anna Klimecka Fitobiotyki i ich efektywność w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak Wolnorosnące brojlery – korzyści i wady powolnego chowu / dr inż. Izabela Kozłowska VLOG – certyfikacja produkcji pasz non-GMO / Małgorzata Kopeć-Pingielska, Kierownik Działu Jakości, Trouw Nutrition Polska |
Numer 55Pobierz |
W numerze:Prestartery i startery jako specyficzne pasze dla prosiąt / prof. dr hab. Bogdan Szostak Produkty na bazie kwasów organicznych / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska Nowoczesność połączona z tradycją - reportaż / Anna Klimecka Dbasz o jakość kiszonek – oszczędzasz na zakupie pasz treściwych / dr hab. inż. Rafał Bodarski Ptaszyniec kurzy – kilka słów o krwiopijnym roztoczu / dr inż. Izabela Kozłowska 3 kroki w kierunku równowagi w sytuacji wysokich cen witamin / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska |
Numer 54
|
W numerze:Przemieszczenie trawieńca u krów / dr hab. Robert Kupczyński, prof. nadzw. UPWr Innowacyjny sposób zadawania TMR-u - reportaż / Anna Klimecka Aminokwasy mają wpływ na produkcję trzody chlewnej / Maciej Woźniak, Kierownik Sektora Trzoda, Trouw Nutrition Polska Znaczenie aminokwasów syntetycznych w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak Stres u drobiu – jak go minimalizować? / dr inż. Izabela Kozłowska Konferencja „Zdrowie kóz – żywienie i zapobieganie chorobom” / Monika Gołębiewska, Kierownik ds. marketingu, Trouw Nutrition Polska |
Numer 53 |
W numerze:Składniki mineralne paszy – znaczenie w żywieniu trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak Formy mikroelementów występujące w dodatkach paszowych a ich przyswajalność / prof. dr hab. Bogdan Szostak Nowe rozwiązanie w zabezpieczaniu prestarterów na okres odsadzenia / Wojciech Dzienisiewicz, Konsultant ds. Trzody, Trouw Nutrition Polska Wysokie wyniki produkcyjne - reportaż / Anna Klimecka Współczesne poglądy na rolę związków strukturalnych (włókna) w żywieniu przeżuwaczy / dr hab. Rafał Bodarski Przykłady redukcji najczęstszych chorób nóg u drobiu / dr inż. Izabela Kozłowska |
Numer 52 |
W numerze:Enzymy paszowe w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak Gdy praca sprawia przyjemność… - reportaż / Anna Klimecka Stres cieplny u krów – rozpoznawanie problemu i zapobieganie / dr hab. Robert Kupczyński, prof. nadzw. UP Wr Kokcydioza u kurcząt – objawy, leczenie, zapobieganie / dr inż. Izabela Kozłowska Mikroelementy – ich dystrybucja w paszy ma znaczenie / dr Kurt Perryman, Technical Sales Manager, Micronutrients, Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska |
Numer 51
|
W numerze:Rola żywienia w utrzymaniu sił obronnych organizmu zwierząt gospodarskich / dr hab. inż. Rafał Bodarski Odważne decyzje gwarantem dobrej kondycji gospodarstwa - reportaż / Anna Klimecka Wyniki współpracy firmy Trouw Nutrition z Kołem Naukowym Hodowców Zwierząt Gospodarskich Wydziału Nauk o Zwierzętach, SGGW Charakterystyka koncentratów i mieszanek paszowych dla trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak Zalecenia paszowe dla niosek w okresie przednieśnym / dr inż. Izabela Kozłowska Nie będzie łatwo bez GMO / Małgorzata Chojnicka |
Numer 50 |
W numerze:Mikotoksyny w paszach – sposoby na minimalizację ich toksyczności / prof. dr hab. Bogdan Szostak Dobra strawa to podstawa - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Dostarczanie większej ilości mikroelementów do krwiobiegu świni / Kevin Perryman, Dyrektor Selko IntelliBond International Business, Trouw Nutrition Praktyczne metody oceny odpajania cieląt siarą / dr hab. Robert Kupczyński Rola fitogenicznych dodatków paszowych w zmniejszaniu kosztów żywienia drobiu / dr inż. Izabela Kozłowska Jak radzić sobie z wolnymi rodnikami?
|
Numer 49 |
W numerze:Żywienie jako element zapewnienia dobrostanu zwierząt gospodarskich / dr hab. inż. Rafał Bodarski Farm-O-San Reviva zastrzyk energii / Maciej Święciochowski, Brand Manager – Animal Health Products, Trouw Nutrition Polska Nowa ulepszona formuła Sprayfo z Pakietem Bezpiecznego Odchowu Muzyka łagodzi obyczaje w oborze - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Wartość pokarmowa zbóż i zasady ich skarmiania w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak Jak poprawić zdrowie jelit u brojlerów? / dr inż. Izabela Kozłowska Micronutrients (producent mikroelementów IntelliBond) częścią Grupy Nutreco Mikroelementy IntelliBond zrewolucjonizują rynek żywienia zwierząt / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska |
Numer 48 |
W numerze:Wpływ jakości surowców paszowych i mieszanek pełnoporcjowych na wyniki produkcyjne trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak Biznesowe podejście do hodowli - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Zaburzenia metabolizmu wapnia w okresie okołowycieleniowym / dr hab. inż. Rafał Bodarski Poprawa jakości skorupy jaj / dr inż. Izabela Kozłowska Selko-pH – sposób na czystą wodę, inż. Joanna Brzozowska, Koordynator ds. Sprzedaży Produktów Selko, Trouw Nutrition Polska Jajka, mleko i mięso wprost z zagrody - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. |
Numer 47 |
W numerze:Ketoza bydła - problem wiecznie żywy! / dr hab. inż. Rafał Bodarski Tyle w życiu mamy, ile z siebie damy - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Milkivit - marka preparatów mlekozastępczych była z Państwem od ponad 20 lat. Nadszedł czas na dobrą zamianę! / Józef Cogiel, Category Manager – Preparaty Mlekozastępcze, Trouw Nutrition Polska Wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak Owady, czyli nowe źródło białka dla drobiu / dr inż. Izabela Kozłowska Maślan sodu – najlepsze rozwiązania są ponadczasowe / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu - Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska Nowe wkracza do zwolnień lekarskich, tych KRUS-owskich także… / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. |
Numer 46 |
W numerze:Podstawowe zasady przygotowywania i przechowywania pasz dla trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak Program żywienia Milkiwean pozwala odchować prosięta bez mamek zastępczych / Wojciech Dzienisiewicz, Konsultant ds. Trzody, Trouw Nutrition Polska Pensjonat dla świń w Pęckowie - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Podniesienie wydajności poprzez właściwe zarządzanie żywieniem na fermie krów mlecznych / dr hab. inż. Rafał Bodarski Wybrać dobry sposób żywienia cieląt / Józef Cogiel, Category Manager – Preparaty Mlekozastępcze, Trouw Nutrition Polska Jak podnieść wyniki produkcyjne drobiu? / Renata Olejniczak, Kierownik Produktu - Dodatki Paszowe, Trouw Nutrition Polska Oświetlenie LED - czy może wpłynąć na efektywność produkcji? / dr inż. Izabela Kozłowska Jedyna szansa na skosztowanie mleka prosto od krowy / realizacja: AdAgri Sp. z o.o |
Numer 45 |
W numerze:Zasadowica żwacza (rumen alkalosis) - przyczyny występowania i możliwości jej uniknięcia / dr hab. inż. Rafał Bodarski SELKO TMR - najskuteczniejsza metoda termostabilizacji dawek TMR dla bydła / inż. Joanna Brzozowska, Koordynator ds. Sprzedaży Produktów Selko, Trouw Nutrition Polska Arena dobrych idei - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Co powinniśmy wziąć pod uwagę, wybierając preparat mlekozastępczy? / Józef Cogiel, Category Manager – Preparaty Mlekozastępcze, Trouw Nutrition Polska Możliwości wykorzystania nasion roślin strączkowych w żywieniu trzody chlewnej / prof. dr hab. Bogdan Szostak Zachowanie się i nieśność kur a klatki wzbogacone / dr inż. Izabela Kozłowska Nowe przepisy o obrocie ziemią / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. |
Numer 44 |
W numerze:Podstawowe zasady żywienia tuczników / prof. dr hab. Bogdan Szostak Tradycja ponad wszystko - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Nowe spojrzenie na preparaty mlekozastępcze w żywieniu cieląt / dr hab. inż. Rafał Bodarski Wartość dodatków drożdżowych w paszach dla drobiu / dr inż. Izabela Kozłowska Przekazanie gospodarstwa rolnego w zamian za rentę strukturalną / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Świadczenia z ubezpieczenia emerytalno-rentowego / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. |
Numer 43 |
W numerze:Błędy żywieniowe wywołujące problemy z zacieleniem / dr hab. inż. Rafał Bodarski Od pomysłu do szybkiej realizacji - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Jak mogę zapobiec biegunce cieląt na swojej fermie? / Jac Bergman, Product Manager Animal Health Products, Trouw Nutrition Fizjologiczne podstawy żywienia loch / prof. dr hab. Bogdan Szostak Zastosowanie farby Q BioRolna w higienizacji pomieszczeń dla świń / dr Marian Kamyczek Jak samodzielnie skomponować paszę dla kurcząt? / dr inż. Izabela Kozłowska Pomoc na restrukturyzację małych gospodarstw / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Umorzenie podatku rolnego przez gminę / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. |
Numer 42 |
W numerze:Wzrost wydajności krów poprzez zmianę podejścia do żywienia / dr hab. Renata Klebaniuk, prof. nadzw. UP mgr inż. Grzegorz Rocki, mgr inż. Maciej Bąkowski Ogromna radość i satysfakcja z pracy - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Najczęściej popełniane błędy w żywieniu świń / prof. dr hab. Bogdan Szostak Do odważnych świat należy - reportaż / realizacja: AdAgri Sp. z o.o. Objawy niedoboru witamin i minerałów u drobiu / mgr inż. Izabela Kozłowska |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Numer 41 |
Numer 40 |
Numer 39 |
Numer 38 |
|
|||
![]() |
|
|
![]() |
Numer 37 Pobierz |
Numer 36 |
Numer 35 |
Numer 34 Pobierz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Numer 33 Pobierz |
Numer 32 Pobierz |
Numer 31 Pobierz |
Numer 30 Pobierz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Numer 29 Pobierz |
Numer 28 Pobierz |
Numer 27 Pobierz |
Numer 26 Pobierz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Numer 25 Pobierz |
Numer 24 Pobierz |
Numer 23 Pobierz |
Numer 22 Pobierz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Numer 21 Pobierz |
Numer 20 Pobierz |
Numer 19 Pobierz |
Numer 18 Pobierz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Numer 17 Pobierz |
Numer 16 Pobierz |
Numer 15 Pobierz |
Numer 14 Pobierz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Numer 13 Pobierz |
Numer 12 Pobierz |
Numer 11 Pobierz |
Numer 10 Pobierz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Numer 9 Pobierz |
Numer 8 Pobierz |
Numer 7 Pobierz |
Numer 6 Pobierz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Numer 5 Pobierz |
Numer 4 Pobierz |
Numer 3 |
Numer 2 |