Reducing antimicrobial resistance in sows Reducing antimicrobial resistance in sows

Redukcja antybiotykooporności

Zapewnienie bezpieczeństwa ludziom i zwierzętom poprzez wsparcie procesu redukcji antybiotykooporności (AMR) to sprawa nas wszystkich. Aby wesprzeć producentów we wdrażaniu strategii ograniczania środków przeciwdrobnoustrojowych w produkcji trzody chlewnej, Trouw Nutrition opracował w pełni zintegrowany program do zarządzania paszą, zdrowiem i fermą. 

Zagrożenie dla globalnego zdrowia i rozwoju

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (ang. Antimicrobial Resistance, AMR) jest obecnie najważniejszym globalnym problemem zdrowia publicznego, mającym wpływ zarówno na zdrowie ludzi, jak i zwierząt. Antybiotykooporność występuje wtedy, gdy mikroorganizm zmienia się w sposób, który powoduje, że leki wcześniej stosowane do leczenia infekcji stają się nieskuteczne. Liczba zgonów ludzi w wyniku antybiotykooporności rośnie na całym świecie.

Oprócz zagrożenia dla ludzi, producenci zwierząt na całym świecie doświadczają konsekwencji obniżenia skuteczności leczenia swoich zwierząt, co skutkuje zwiększoną śmiertelnością i niską wydajnością paszy.

Ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli loch

Obniżenie efektywności leczenia z powodu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe może skutkować gorszym statusem zdrowotnym stada i wzrostem kosztów leków oraz obniżeniem wydajności zwierząt. Dodatkowo, antybiotykooporność dotykająca lochę-matkę ma również wpływ na jej potomstwo. Na przykład, ostatnie wyniki badań wskazują, że doustne leczenie antybiotykami loch ma negatywny wpływ na skład i morfologię mikroflory jelitowej prosiąt, co wpływa na ich wydajność w późniejszym okresie życia.

Trouw Nutrition dąży do odkrycia nowych metod, które znacznie ograniczą stosowanie antybiotyków oraz poprawią zdrowie i wydajność zwierząt.

Nasza oferta w zakrsie redukcji stosowania antybiotyków

Program redukcji stosowania antybiotyków w hodowli trzody chlewnej

Program redukcji stosowania antybiotyków w hodowli trzody chlewnej

Zintegrowane i dostosowane do potrzeb fermy podejście do zdrowia i żywienia.