![](/contentassets/979ad899d87a4da79208f7adde4f3b31/crop_fe5_u8l0_5977279e-a5a3-4839-8d85-bb6985fd3c05.jpg?v=4a8011&width=1050)
Jak osiągnąć optymalną wydajność?
Optymalne wyniki produkcyjne uzyskuje się, gdy zwierzę osiąga wysoki poziom wydajności i dobry współczynnik wykorzystania paszy, przy jednoczesnym zachowaniu dobrej ogólnej zdrowotności. Istotnym czynnikiem w osiągnięciu optymalnej wydajności jest zatem zapewnienie jak najlepszego wykorzystania składników odżywczych z paszy oraz dostosowanie dawki do potrzeb świń, przy jednoczesnym wspieraniu wzrostu i ograniczaniu strat składników odżywczych.
![](/contentassets/125d5d3596724d6d972e9072fff1e4f8/crop_fe5_u8l0_5a30ac28-dc3a-4fd0-b837-a51cb5ff771f.jpg?v=4a8011&width=1050)
Zarządzanie paszą i wodą
Skuteczne zarządzanie wodą i paszą dla tuczników jest kluczowe dla osiągnięcia optymalnej wagi końcowej. Ciało tucznika składa się w 50% z wody. Pasza stanowi największy składnik kosztów produkcji, co jeszcze bardziej podkreśla potrzebę stosowania sprawdzonych praktyk związanych z zarządzaniem wodą i paszą dla stada.
![](/contentassets/712bb97ed3ab41caadcd2f3b7dcb706f/crop_fe5_u8l0_342e25cf-5e90-4e86-bef3-5d4d8ce43bd6.jpg?v=4a8011&width=1050)
Redukcja zużycia antybiotyków
Program redukcji środków przeciwdrobnoustrojowych ma na celu wspieranie producentów trzody chlewnej w ograniczaniu ilości antybiotyków w łańcuchu produkcyjnym. Nasze zintegrowane podejście do kwestii paszy, hodowli i zdrowia pozwala klientom osiągnąć ten cel, jednocześnie utrzymując opłacalność produkcji.
![](/contentassets/0f45446824f544a297d9e17a838a7f5d/crop_fe5_u8l0_13b49cc9-9325-4133-886e-da58bbde554a.jpg?v=4a8011&width=1050)
Kontrola Salmonelli w hodowli tuczników
Salmonella wpływa nie tylko na zdrowie i wydajność zwierząt, ale także na bezpieczeństwo żywności. Aby zachować zgodność z normami prawnymi i handlowymi, środki zwalczania Salmonelli należy wdrożyć na jak najwcześniejszym etapie łańcucha produkcyjnego.
Tuczniki są nosicielami bakterii, które dostają się do żywności. Zalecamy indywidualne i zintegrowane podejście do ochrony tuczników przed kolonizacją i zakażeniami Salmonellą, czego efektem jest ograniczenie horyzontalnego przenoszenia bakterii.
![](/contentassets/056ff980c6924990bc9d5e18e888f830/crop_fe5_u8l0_ca04eeb8-084c-468c-bf34-d6fcec1674bb.jpg?v=4a8011&width=1050)
Optymalizacja składników odżywczych w paszy
Mikroelementy, takie jak cynk, miedź i mangan odgrywają istotną rolę w rozwoju i metabolizmie tuczników. Wspierają one wiele istotnych funkcji, w tym wydajność wzrostu, odpowiedź immunologiczną i zdrowie. Podawanie ich w niewłaściwej formie i ilości może mieć negatywny wpływ na wydajność zwierząt, zmniejszając przyrost masy ciała i obniżając współczynnik wykorzystania paszy oraz prowadząc do zmniejszenia wydajności tuszy i udziału chudego mięsa, reakcji na choroby i potencjalnie zwiększonej śmiertelności.
Wydajność produkcji w okresie tuczu osiągana jest tylko wtedy, gdy większość składników odżywczych paszy może być przyswojona przez zwierzę i wykorzystana do procesu wzrostu.