Zarządzanie ryzykiem mykotoksyn z Selko TOXO

  • Aktualności

Globalne zagrożenie dla łańcucha produkcji pasz i żywnosci

Zanieczyszczenie mykotoksynami jest jednym z głównych zagrożeń w produkcji pasz. Niewłaściwe przechowywanie, wysoka temperatura i wilgotność sprzyjają rozwojowi pleśni wytwarzających mykotoksyny, w tym aflatoksyny.

 

30.09.2025

Gwałtowny rozwój handlu międzynarodowego zintensyfikował ryzyko skażenia mykotoksynami na całym świecie. Niektóre mykotoksyny sa specyficzne dla regionów, w których rozwijaja sia określone pleśnie. Jednak globalny handel surowcami doprowadził do rozprzestrzenienia się różnych mykotoksyn na cały świat.

Poziomy mykotoksyn w paszach i żywnosci wymagają starannego monitorowania i kontroli. Na szczęście jako firma dysponujemy szybkimii wiarygodnymi metodami detekcji, które pomagają monitorować i kontrolować poziom zanieczyszczenia surowców mykotoksynami.

Program Selko "Zarządzanie ryzykiem zanieczyszczenia mykotoksynami" pomaga zidentyfikować, ograniczać i monitorować ryzyko występowania mykotoksyn w surowcach i paszy.

Produkty z gamy TOXO umożliwiają ograniczenie wchłaniania mykotoksyn z przewodu pokarmowego zwierzęcia, dzięki czemu pomagają odbudować osłabioną wydajność zwierząt, spowodowaną kontaktem z mykotoksynami.

Poznaj gamę produktów Selko TOXO

  • Całościowe rozwiązanie przeciwko szerokiemu spektrum toksyn produkowanych przez pleśnie
  • Adsorbent mikotoksyn opartym na aktywowanym, oczyszczonym smektycie
  • Kompleksowe rozwiązanie przeciwko szerokiemu spektrum toksyn produkowanych przez pleśnie