Zarządzanie ryzykiem mykotoksyn z Selko TOXO
- Aktualności
Globalne zagrożenie dla łańcucha produkcji pasz i żywnosci
Zanieczyszczenie mykotoksynami jest jednym z głównych zagrożeń w produkcji pasz. Niewłaściwe przechowywanie, wysoka temperatura i wilgotność sprzyjają rozwojowi pleśni wytwarzających mykotoksyny, w tym aflatoksyny.
Gwałtowny rozwój handlu międzynarodowego zintensyfikował ryzyko skażenia mykotoksynami na całym świecie. Niektóre mykotoksyny sa specyficzne dla regionów, w których rozwijaja sia określone pleśnie. Jednak globalny handel surowcami doprowadził do rozprzestrzenienia się różnych mykotoksyn na cały świat.
Poziomy mykotoksyn w paszach i żywnosci wymagają starannego monitorowania i kontroli. Na szczęście jako firma dysponujemy szybkimii wiarygodnymi metodami detekcji, które pomagają monitorować i kontrolować poziom zanieczyszczenia surowców mykotoksynami.
Program Selko "Zarządzanie ryzykiem zanieczyszczenia mykotoksynami" pomaga zidentyfikować, ograniczać i monitorować ryzyko występowania mykotoksyn w surowcach i paszy.
Produkty z gamy TOXO umożliwiają ograniczenie wchłaniania mykotoksyn z przewodu pokarmowego zwierzęcia, dzięki czemu pomagają odbudować osłabioną wydajność zwierząt, spowodowaną kontaktem z mykotoksynami.