
Program Redukcji Antybiotyków u świń
Zintegrowane i dostosowane do indywidualnych potrzeb podejście do zdrowia w gospodarstwie hodowlanym.
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (ang. Antimicrobial Resistance, AMR) jest obecnie najważniejszym globalnym problemem zdrowia publicznego, mającym wpływ zarówno na zdrowie ludzi, jak i zwierząt. Dochodzi do niej, gdy mikroorganizm uodparnia się na antybiotyki, które pierwotnie były skuteczne w leczeniu wywoływanych przez niego infekcji. Liczba zgonów ludzi w wyniku oporności na antybiotyki rośnie. Oprócz zagrożenia dla ludzi, również producenci zwierząt na całym świecie odczuwają skutki mniejszej skuteczności leczenia i wynikającej z tego zwiększonej śmiertelności oraz niskiej wydajności paszy. Celem Trouw Nutrition jest znalezienie nowych metod, które w znacznym stopniu ograniczą stosowanie antybiotyków i poprawią zdrowie, wydajność i produktywność zwierząt.
Zmiany w składzie paszy oraz czynniki takie jak stres cieplny mogą stanowić zagrożenie dla przewodu pokarmowego, ze względu na destabilizację mikroflory oraz zmianę funkcji obronnych i odpowiedzi immunologicznych organizmu. W środowiskach produkcyjnych wolnych od antybiotyków podstawowymi potrzebami są: zapobieganie dysbiozie, czyli zaburzeniu równowagi mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym i optymalizacja funkcji obronnych błony śluzowej świń. Kiedy choroba nie reaguje na leczenie antybiotykami (stosowanymi w ostateczności), straty ekonomiczne są ogromne dla obecnych i kolejnych stad, co wynika z obniżonej wydajności, gorszego stanu zdrowia zwierząt i zwiększonych kosztów leków.
Od stycznia 2022 r. nowe przepisy wprowadzą zakaz stosowania farmaceutycznych poziomów cynku w UE. Farmaceutyczne dawki cynku są obecnie stosowane u prosiąt w celu ograniczenia biegunki poodsadzeniowej (PWD) i poprawy wydajności. Obawy związane ze środowiskiem i zdrowiem ludzi są kluczowymi czynnikami napędzającymi te zmiany legislacyjne. Jakie wyzwania stawiają te ograniczenia przed producentami trzody chlewnej dążącymi do utrzymania zdrowia i wydajności stada? Trouw Nutrition pomaga producentom zwierząt utrzymać, a nawet zwiększyć produktywność i rentowność gospodarstwa bez stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych poprzez zastosowanie programu żywienia młodych zwierząt. Koncentrujemy się na pokonaniu luki immunologicznej w okresie odsadzenia przy jednoczesnym zabezpieczeniu ważnych dla zdrowia i rozwoju składników odżywczych. Rezultatem jest zmniejszenie zależności od antybiotyków oraz poprawa efektywności i wydajności zdrowia zwierząt.