Na co zwrócić uwagę?
Świnia jest zwierzęciem o bardzo dużych zdolnościach adaptacyjnych, zdolnym do życia w różnych niszach ekologicznych. Aby umożliwić wybór paszy, świnia jest wyposażona w wyrafinowane narządy zmysłów, które wykrywają potencjalnie pożywne pasze w jej otoczeniu. Młoda świnia początkowo niechętnie próbuje nowych i nieznanych pasz (neofobia pokarmowa), najprawdopodobniej dlatego, że takie ewolucyjne zachowanie chroni ją przed spożyciem potencjalnie szkodliwych składników poprzez nabycie wzorca pobierania paszy na zasadzie "wybierz i naucz się". Najczęstszym momentem wystąpienia neofobii jest okres bezpośrednio po odsadzeniu, kiedy prosięta mogą opierać się na wrodzonych preferencjach smakowych lub na wyuczonych skojarzeniach między niektórymi smakami a bezpieczeństwem paszy. To sprawia, że zróżnicowanie smakowitości jest ryzykowne i może prowadzić do tymczasowego zmniejszenia pobrania paszy, co w konsekwencji może powodować długotrwałe straty w wydajności, szczególnie w krytycznym okresie odsadzenia. Dlatego też zalecamy, aby zmiany smaku i aromatu pomiędzy różnymi fazami tuczu były ograniczone poprzez stosowanie odpowiedniej receptury paszy i/lub schematów żywienia.