Program redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim

Navigate. Sustain. Succeed.

Program Redukcji Śladu Węglowego w sektorze mleczarskim to kompleksowy pakiet unikalnych rozwiązań żywieniowych opracowanych z myślą o wsparciu krów od narodzin do ukończenia piątej laktacji oraz zmniejszeniu śladu węglowego na kilogram wyprodukowanego mleka skorygowanego o zawartość tłuszczu i białka.

Program ma na celu wsparcie hodowców w redukcji emisji gazów cieplarnianych wytwarzanych w hodowli bydła mlecznego,  przy jednoczesnym utrzymaniu wydajności i poprawie rentowności.

Cow walking forward on a green arrow with a field in the background

Sprawdzone rozwiązania dla zrównoważonej przyszłości

Dzięki ukierunkowanym, gotowym do wdrożenia strategiom, zapewniamy fachowe doradztwo dostosowane do konkretnych potrzeb każdego podmiotu w łańcuchu wytwarzania produktów mleczarskich.

  • PORADY EKSPERTÓW

    Dzięki ukierunkowanym, gotowym do wdrożenia strategiom, zapewniamy fachowe doradztwo dostosowane do konkretnych potrzeb każdego podmiotu w łańcuchu wytwarzania produktów mleczarskich.

  • LEPSZA WSPÓŁPRACA

    Tworząc platformę sprzyjającą współpracy i dzieleniu się wiedzą, zapewniamy naszym partnerom informacje i narzędzia niezbędne do osiągnięcia celów branżowych.

  • INDYWIDUALNE PODEJŚCIE

    Indywidualne doradztwo i wsparcie są oferowane na każdym etapie współpracy, niezależnie od momentu jej rozpoczęcia.

Jak działa program

Program redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim łączy zaawansowane rozwiązania w zakresie żywienia zwierząt, narzędzia cyfrowe i strategie wdrażania opracowane przez ekspertów, aby zapewnić dostosowane do potrzeb ścieżki redukcji emisji dwutlenku węgla, metanu i tlenków azotu. W oparciu o dziesięciolecia doświadczeń w dziedzinie żywienia zwierząt i najnowsze techniki analityczne, program ten zapewnia praktyczne informacje i rozwiązania żywieniowe niezbędne do osiągnięcia wymiernych rezultatów.

Jak ustalamy Państwa sytuację, aby stworzyć skuteczną strategię?

  • Wykonanie pomiaru wartości bazowej

    Mierzymy aktualny status  za pomocą programu MyMilkPrint, aby ustalić bazowy ślad węglowy na kilogram wyprodukowanego mleka skorygowanego o zawartość tłuszczu i białka (FPCM), biorąc pod uwagę liczbę zwierząt na fermie, wytworzone w gospodarstwie zielonki i pasze, komponenty z zakupu, dawki pokarmowe oraz dane związane z zarządzaniem energią i obornikiem.

  • Identyfikacja obszarów newralgcznych

    Określamy obszary o największej emisji i modelujemy potencjalny wpływ działań optymalizacyjnych za pomocą naszego zestawu narzędzi cyfrowych.

  • Badanie wpływu rozwiązań żywieniowych

    Analizujemy skutki żywienia i zarządzania paszą od etapu cielęcia do ukończenia piątej laktacji krowy, w tym wpływ pasz z zakupu, całkowity skład diety, emisję metanu i dynamikę stada.

  • Przeprowadzenie analizy scenariuszy

    Wykorzystujemy program MyMilkPrint, aby ocenić wpływ rozwiązań żywieniowych na wydajność, rentowność i ślad węglowy.

  • Opracowanie długoterminowego planu

    Wykorzysujemy różnorodne filary i programy w ramach Programu Redukcji Śladu ęglowego w sektorze mleczarskim, aby opracować długoterminowy plan redukcji emisji z mierzalnymi wskaźnikami KPI, które pomogą Ci osiągnąć sukces.

  • Mierzenie, monitorowanie i zarządzanie

    Samodzielnie oceniaj wpływ każdej decyzji podejmowanej w gospodarstwie na ślad węglowy za pomocą programu MyMilkPrint – mierz postępy, monitoruj działania podejmowane w celu udoskonalenia planu oraz zarządzaj i raportuj swoje sukcesy.

Skuteczne strategie: Optymalizacja wydajności stada

Kluczowym czynnikiem w naszym holistycznym podejściu do zmniejszenia śladu węglowego na kilogram wyprodukowanego mleka, skorygowanego o zawartość tłuszczu i białka, jest optymalizacja wydajności i struktury stada. Program zapewnia dostęp do szerokiej gamy dostosowanych do potrzeb fermy rozwiązań żywieniowych, które mają na celu uwolnienie potencjału genetycznego oraz poprawę zdrowia i wydajności krów mlecznych w całym cyklu życia.

Indywidualnie dostosowane rozwiązania żywieniowe na każdym etapie cyklu życia krów:

Wspieranie cielęcia poprzez uwolnienie potencjału genetycznego i epigenetyki dla optymalnego zdrowia i wzrostu.

Uzyskaj pełny obraz swojego śladu środowiskowego dzięki naszym rozwiązaniom cyfrowym:

Program MyMilkPrint 

MyMilkPrint to narzędzie niezbędne do ustalenia podstawowego śladu węglowego i wskazania skutecznych rozwiązań w zakresie redukcji emisji dwutlenku węgla w gospodarstwie. Zapewnia praktyczne, sprawdzone strategie, które pomagają rolnikom w dążeniu do zrównoważonego rozwoju, utrzymaniu niskiego śladu węglowego i zapewnieniu przyszłościowej działalności, gwarantującej długoterminową odporność i efektywność.

Zobacz, co o tym innowacyjnym rozwiązaniu mówią nasi Klienci.

MyFeedPrint 

MyFeedPrint to zaawansowana platforma cyfrowa zaprojektowana w celu dostarczania dokładnych, opartych na badaniach naukowych, informacji na temat wpływu pasz na środowisko. Wykorzystując metodologię oceny cyklu życia (LCA) oraz obszerne globalne bazy danych, umożliwia ona precyzyjne obliczenia emisji związanych ze składnikami pasz, zużyciem energii do produkcji i recepturami.

MyFeedPrint daje możliwość optymalizacji wyborów dotyczących paszy, zmniejszając wpływ na środowisko, przy zachowaniu wartości odżywczej. Dzięki informacjom na temat kraju pochodzenia, pokonanej odległości, rodzaju transportu i zużycia energii w wytwórni pasz, producenci mieszanek paszowych mogą uzyskać najlepszą wiedzę o wpływie wytwarzanych przez siebie produktów na środowisko.

Nasze zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju

Program redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim to nasze najnowsze rozwiązanie mające na celu ograniczenie emisji w całym łańcuchu produkcji białka zwierzęcego. Opierając się na wieloletnim doświadczeniu, nasze narzędzia naukowe pomagają Klientom osiągać zrównoważony i rentowny wzrost. Zgodnie z naszym celem – Feeding the Future - Wyżywić Przyszłość – wspieramy Hodowców w zaspokajaniu globalnego popytu na żywność przy jednoczesnym ograniczeniu wpływu na środowisko.