PORADY EKSPERTÓW
Dzięki ukierunkowanym, gotowym do wdrożenia strategiom, zapewniamy fachowe doradztwo dostosowane do konkretnych potrzeb każdego podmiotu w łańcuchu wytwarzania produktów mleczarskich.
Program Redukcji Śladu Węglowego w sektorze mleczarskim to kompleksowy pakiet unikalnych rozwiązań żywieniowych opracowanych z myślą o wsparciu krów od narodzin do ukończenia piątej laktacji oraz zmniejszeniu śladu węglowego na kilogram wyprodukowanego mleka skorygowanego o zawartość tłuszczu i białka.
Program ma na celu wsparcie hodowców w redukcji emisji gazów cieplarnianych wytwarzanych w hodowli bydła mlecznego, przy jednoczesnym utrzymaniu wydajności i poprawie rentowności.
Dzięki ukierunkowanym, gotowym do wdrożenia strategiom, zapewniamy fachowe doradztwo dostosowane do konkretnych potrzeb każdego podmiotu w łańcuchu wytwarzania produktów mleczarskich.
Dzięki ukierunkowanym, gotowym do wdrożenia strategiom, zapewniamy fachowe doradztwo dostosowane do konkretnych potrzeb każdego podmiotu w łańcuchu wytwarzania produktów mleczarskich.
Tworząc platformę sprzyjającą współpracy i dzieleniu się wiedzą, zapewniamy naszym partnerom informacje i narzędzia niezbędne do osiągnięcia celów branżowych.
Indywidualne doradztwo i wsparcie są oferowane na każdym etapie współpracy, niezależnie od momentu jej rozpoczęcia.
Program redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim łączy zaawansowane rozwiązania w zakresie żywienia zwierząt, narzędzia cyfrowe i strategie wdrażania opracowane przez ekspertów, aby zapewnić dostosowane do potrzeb ścieżki redukcji emisji dwutlenku węgla, metanu i tlenków azotu. W oparciu o dziesięciolecia doświadczeń w dziedzinie żywienia zwierząt i najnowsze techniki analityczne, program ten zapewnia praktyczne informacje i rozwiązania żywieniowe niezbędne do osiągnięcia wymiernych rezultatów.
Mierzymy aktualny status za pomocą programu MyMilkPrint, aby ustalić bazowy ślad węglowy na kilogram wyprodukowanego mleka skorygowanego o zawartość tłuszczu i białka (FPCM), biorąc pod uwagę liczbę zwierząt na fermie, wytworzone w gospodarstwie zielonki i pasze, komponenty z zakupu, dawki pokarmowe oraz dane związane z zarządzaniem energią i obornikiem.
Określamy obszary o największej emisji i modelujemy potencjalny wpływ działań optymalizacyjnych za pomocą naszego zestawu narzędzi cyfrowych.
Analizujemy skutki żywienia i zarządzania paszą od etapu cielęcia do ukończenia piątej laktacji krowy, w tym wpływ pasz z zakupu, całkowity skład diety, emisję metanu i dynamikę stada.
Wykorzystujemy program MyMilkPrint, aby ocenić wpływ rozwiązań żywieniowych na wydajność, rentowność i ślad węglowy.
Wykorzysujemy różnorodne filary i programy w ramach Programu Redukcji Śladu ęglowego w sektorze mleczarskim, aby opracować długoterminowy plan redukcji emisji z mierzalnymi wskaźnikami KPI, które pomogą Ci osiągnąć sukces.
Samodzielnie oceniaj wpływ każdej decyzji podejmowanej w gospodarstwie na ślad węglowy za pomocą programu MyMilkPrint – mierz postępy, monitoruj działania podejmowane w celu udoskonalenia planu oraz zarządzaj i raportuj swoje sukcesy.
Kluczowym czynnikiem w naszym holistycznym podejściu do zmniejszenia śladu węglowego na kilogram wyprodukowanego mleka, skorygowanego o zawartość tłuszczu i białka, jest optymalizacja wydajności i struktury stada. Program zapewnia dostęp do szerokiej gamy dostosowanych do potrzeb fermy rozwiązań żywieniowych, które mają na celu uwolnienie potencjału genetycznego oraz poprawę zdrowia i wydajności krów mlecznych w całym cyklu życia.
Wspieranie cielęcia poprzez uwolnienie potencjału genetycznego i epigenetyki dla optymalnego zdrowia i wzrostu.
Dostosowanie żywienia i zarządzania jałówkami w celu osiągnięcia optymalnego rozwoju i uzyskania pierwszego wycielenia w wieku 22–24 miesięcy.
Umożliwienie płynnego wejścia w laktację przy zmniejszonej częstotliwości występowania problemów zdrowotnych, aby stworzyć silną, odporną krowę, która pozostanie w stadzie.
Utrzymanie maksymalnej wydajności poprzez stosowanie precyzyjnego żywienia w celu zapewnienia produktywności krów mlecznych.
Działania wspierające długowieczność w stadzie czyli ukończenie przez krowy w dobrym zdrowiu piątej laktacji.
MyMilkPrint to narzędzie niezbędne do ustalenia podstawowego śladu węglowego i wskazania skutecznych rozwiązań w zakresie redukcji emisji dwutlenku węgla w gospodarstwie. Zapewnia praktyczne, sprawdzone strategie, które pomagają rolnikom w dążeniu do zrównoważonego rozwoju, utrzymaniu niskiego śladu węglowego i zapewnieniu przyszłościowej działalności, gwarantującej długoterminową odporność i efektywność.
Zobacz, co o tym innowacyjnym rozwiązaniu mówią nasi Klienci.
MyFeedPrint to zaawansowana platforma cyfrowa zaprojektowana w celu dostarczania dokładnych, opartych na badaniach naukowych, informacji na temat wpływu pasz na środowisko. Wykorzystując metodologię oceny cyklu życia (LCA) oraz obszerne globalne bazy danych, umożliwia ona precyzyjne obliczenia emisji związanych ze składnikami pasz, zużyciem energii do produkcji i recepturami.
MyFeedPrint daje możliwość optymalizacji wyborów dotyczących paszy, zmniejszając wpływ na środowisko, przy zachowaniu wartości odżywczej. Dzięki informacjom na temat kraju pochodzenia, pokonanej odległości, rodzaju transportu i zużycia energii w wytwórni pasz, producenci mieszanek paszowych mogą uzyskać najlepszą wiedzę o wpływie wytwarzanych przez siebie produktów na środowisko.
Program redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim to nasze najnowsze rozwiązanie mające na celu ograniczenie emisji w całym łańcuchu produkcji białka zwierzęcego. Opierając się na wieloletnim doświadczeniu, nasze narzędzia naukowe pomagają Klientom osiągać zrównoważony i rentowny wzrost. Zgodnie z naszym celem – Feeding the Future - Wyżywić Przyszłość – wspieramy Hodowców w zaspokajaniu globalnego popytu na żywność przy jednoczesnym ograniczeniu wpływu na środowisko.