
Zagrożenia okresu przejsciowego
Słaba adaptacja metaboliczna i trawienna w okresie przejściowym powoduje stres metaboliczny, który zaburza działanie układu odpornościowego i zwiększa częstość występowania chorób metabolicznych. Rośnie ryzyko:
- rozwoju subklinicznej lub klinicznej ketozy
- stłuszczenia wątroby
- wystąpienia gorączki mlecznej
- zatrzymania łożyska
- zakażeń dróg rodnych.
- wystąpienia mastitis
- kwasicy
- nieszczelnego jelita
Pogarsza się też wydajność i płodność oraz rośnie wskaźnik wczesnego uboju, co ostatecznie prowadzi do obniżenia długowieczności krów w stadzie.
Wpływ na hodowlę
Dobre zarządzanie okresem przejściowym, wraz z prawidłowo zbilansowaną dawką pokarmową, zwiększa dzienną wydajność krów w ciągu całego życia oraz liczbę laktacji na krowę. Co za tym idzie - poprawiają się wyniki finansowe gospodarstwa, ale także prowadzi to do zrównoważonej produkcji mleka, teraz i w przyszłości.
