
Okres okołowycieleniowy
Kiedy krowa przechodzi ze stanu zasuszenia do stanu laktacji,poddawana jest wielu fizjologicznym procesom adaptacyjnym w bardzo krótkim czasie.
W ciągu 21 dni przed i po wycieleniu, krowa wymaga stosowania specyficznych strategii żywieniowych, aby zachować równowagę energetyczną (metabolizm tłuszczów i węglowodanów) i poprawić pobranie paszy we wczesnej laktacji. Ma to istiotny wpływ na zapewnienie właściwej ilości składników odżywczych w stosunku do potrzeb bytowych oraz związanych z produkcją mleka.

Zdrowie i płodność krów
Zrozumienie roli indeksu włókna, kwasów i wskaźnika obciążenia kwasami, zwacza oraz ilość szybko fermentujących węglowodanów, które są potrzebne w diecie krów, pozwoli hodowcy prawidłowo wspierać zdrowie krów i poprawić wyniki rozrodu.

Optymalizacja żywienia mineralnego
W miarę jak strategie żywienia stają się bardziej intensywne i wymagające, optymalizacja składników mineralnych odgrywa coraz ważniejszą rolę - w praktyce, dawki mogą wymagać ponownego zbilansowania, zarówno pod kątem ilości dodanych minerałów, jak i ich rodzaju (np. zastąpinie siarczanów hydroksychlorkami), aby uzyskać lepszy efekt przyswajalnosci wszystkich składników odżywczych u zwierząt oraz zredukować ślad węglowy produkowanego mleka.